perjantai 1. huhtikuuta 2011

Remontin vaiheita 1.


Muistelenpa vähän menneitä.
Nämä kuvat ovat  kesältä 2008. Talomme oli ollut tyhjillään kymmenisen vuotta, ja kunto oli tietysti päässyt kovin kehnoksi. Ehkä kaksi oikein sitkeää aikuista olisi voinut suoraa muuttaa asumaan ja kunnostaa paikkaa pikkuhiljaa, mutta meille pienten lasten kanssa se ei ollut mahdollista. Niinpä aloitimme perusteellisen remontin.
 Sisustusten purkamisesta meillä on harmikseni vain vähän kuvia. Purimme sisustuksesta kaiken mikä oli mahdollisimman alkuperäistä ja säilöimme odottamaan uutta käyttöä. mm. kaikki väliovet,lattia katto ja pieli-listat, aluperäiset ikkunat, lattialankut yms. Kaikki varastoitiin vanhaan navettaan.

  Tässä kuvassa näkyy lattia, kun lankut on purettu pois. Lattia oli ns.maavarainen, paikka oli todella kuiva ja lankut olivat käyttökelpoisia. Sensijaan lattianiskat olivat melko lahot, nehän olivat suoraan maata vasten.
Kuvassa näkyvä valkoinen on jotain 60-70-luvun uretaanieristettä, jota on silloin suihkuteltu kaikkiin rakoihin, muka eristeeksi. Hölynpölyä, kuten museoviraston tutkija sanoi, siitä ei ole ollut sanottavaa hyötyä, mutta onneksemme ainakaan meidän talossa ei sanottavaa haittaakaan. Pöly lähti puusta kevyesti harjaamalla.

Tässä näkyy pirttiä, vanha komea puolipaneeli on riisuttu pois. Yläseinässä pinkopahvi joka myöhemmin otettiin pois. Seinät ovat 8-tuuman hirttä, pinkopahvin alta paljastui komea hirsi, kalkkimaalattu ja osittain musta ja ruman näköinen.

Irtaimistoa kuskattiin pihalle kiireenvilkkaa pois töiden tieltä.

Vähitellen alkoi talon "kengitys" jossa lahot hirret korvataan ehjillä. Onneksemme saimme riittävän jykevää ja pitkää puutavaraa eräätä työmaalta. Kuvassa pirtin päätyä, tämä pääty oli hirsien osalta pahiten vaurioitunut, maa oli ajan saatossa noussut ja pirtti painunut, niinpä kaikki ikkunan alla olevat hirret jouduttiin vaihtamaan.



Näky oli kieltämättä melko hurja, kun moottorisahalla huristeltiin pois lahot hirret. Hirsihommissa meillä oli työssä ammattimies jonka apu oli korvaamaton, senverran vaativaa työtä se oli.

Välillä koko pääty "roikkui ilmassa" tunkkien varassa.


Korvaushirret salvettiin toisiinsa sopiviksi ensin irtaallaan pihamaalla, nostoissa käytettiin apuna traktoria.


Pirtin päätyyn hirsiä vaihdettiin eniten, melko korkeasti on uutta hirttä.



Tässä näkyy jo valmista, monen työvaiheen jälkeen komeaa jälkeä.

Pirtin pääty hirsienvaihdon jälkeen.  Koko kehikosta vaihdettiin alin hirsikerta, joissakin kohdissa mm. keittiön kohdalla kaikki ikkunan alla olevat hirret. Työ oli vaativaa ja lisähaastetta toi sateinen kesä joka kasteli työmiehet joka käänteessä.





Kuvista näitä työvaiheita on nyt jälkeenpäin mukava katsella ja muistella. Melko alkutekijöistä on lähdetty, nyt voi hyvällä mielellä katsella valmista jälkeä, ja jatkaa hommaa keskeneräisistä paikoista. Paljon on hommaa vielä jäljelläkin.

Ja jos hommat päärakennuksessa joskus sattuvat loppumaan, voi jatkaa seuraavasta rakennuksesta.  

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mukava verrata vanhaan nykyistä ja huomata että ahkeria olette olleet

hillevi kirjoitti...

Juuri niin, kuvista näkee että syvällä on oltu, ja kuinka hyvällä mallilla tämä on nyt, kun vertaa alkuun.